over Kees van der Zwaard

schrijver, scenarist, theoloog, theatermaker

je eerste adem heb je van de wind gekregen
wie weet van waar hij komt, waar hij begint…

Zo begint Adem, één van de eerste liedjes van Kees van der Zwaard. Het markeert zijn zwerftocht tussen ooit en eeuwigheid, de zoektocht over de weg van het verlangen, zijn gevecht met het cynisme om de liefde, de verkenning van de grenzen van de ontroering.

Met verhalen en liedjes als reisgenoten, het publiek als lotgenoot is hij onderweg.

Hij sjouwt met de koffer van de geschiedenis, rommelt in de ladenkast van het geheugen, drinkt uit de bron van de verbeelding, hoopt op het vuur van de passie, droomt van ietsje meer…

 

KEES VAN DER ZWAARD (1962) is van huis uit theoloog. Hij werkt sinds 1998 freelance als schrijver en theatermaker. Hij speelde tot nu toe 10 zelfgeschreven solo-voorstellingen, variërend van een toneelmonoloog tot kleinkunst. Zijn laatste solo-voorstellingen zijn Hier sta ik – dansen en vechten met Maarten Luther en Alzh…enzo…

Kees van der Zwaard schrijft toneel voor anderen. O.a. AF – terug naar Srebrenica, gespeeld door Cees Geel. Als schrijver/regisseur maakte Kees o.a. Nie swart nie wit nie, een theaterproject met jongeren uit Culemborg en Manenberg (Zuid-Afrika); jouw land, mijn land over het conflict tussen Israël en Palestina, en Circus 4 en 5 mei, over herdenken en herinneren.

 

Kees van der Zwaard maakt theater op maat voor zeer uiteenlopende opdrachtgevers uit met name de non-profit sector.

 

Sinds 1999 zijn alle activiteiten van Kees van der Zwaard bijeengebracht onder de paraplu van Hystrix Producties, Culemborg. Daarbij bracht hij inmiddels 7 cd’s uit. De laatste cd is Woelgeestballades, i.s.m. Hans Hasebos.